آهو/ نام انگلیسی:Goitred Gazelle
آهو یکی از زیبا ترین,ظریف ترین و معروف ترین گیاه خواران سم دار ایران است که در مناطق استپی و بیابانی زندگی می کند . اهوها برای تحمل شرایط دشوار مناطق خشک و بیابانی , ویژگی های بدنی خاصی پیدا کرده اند .طول بدن اهو 90تا 115 سانتی متر , طل دم ان 15 تا 20سانتی متر , ارتفاع بدنش 60 تا 80 سانتی متر و وزن ان 18 تا 33 کیلو گرم است .اهو جثه ای متوسط , دمی کوتاه, دست ها و پاهایی بلند و ظریف , گوش هایی بلند و کشیده , شاخ هایی نسبتا بلند , وبر امدگی گواتر مانندی به خصوص در فصل جفت گیری در زیر گلو دارد , رنگ بدنش قهوه ای روشن مایل به نخودی , و زیر بدنش سفید است . دو نوار تیره رنگ از زیر چشم ها تا گوشه ی لب های ان امتداد دارد .
اهو ها بیشتر در بیابان های شنی و رسی زندگی می کنند . جمعیت انها نا معلوم است . در عربستان , پاکستان , تبت تا مغولستان , ترکمنستان و ترکیه زندگی می کند . در ایران در قزوین , زنجان , اصفهان , تهران , فارس , کرمان , سیستان و بلوچستان , خراسان , خوزستان , لرستان , همدان , کردستان , سواحل خلیج فارس و جزیره های خارک و کیش پراکنده است .
اهو از علوفه و بوته ها , به خصوص درمنه و غلات , تغذیه می کند .
زاد اوری این حیوان این گونه است که در مناطق گرم در اوایل پاییز ودر مناطق سرد در اواخر پاییز جفت گیری می کنند .نوزادان پس از 5/5 ماه به دنیا می اید .
جمعیت این گونه در بیشتر مناطق کشور رو به کاهش است .
اهوهای نر شاخ دارند این شاخ ها بسیار زیبا و از رو به رو شبیه چنگ اند .هر شاخ 20 تا 27 حلقه دارد .
اهو ها روز فعال اند ان ها در فصل تابستان بیشتر فعالیت های خود را , که شامل خرامیدن و چریدن است هنگام عصر و اوایل صبح انجام می دهند . سپس در حوالی ظهر سوراخ بیضی شکلی در زمین حفر می کنند ودر ان به استراحت می پردازند .
اهو با سرعت 80 کیلو متر بر ساعت می تواند بدود .
از انجا که اهو ها در مناطق خشک , که منابع ابی محدود است زندگی می کنند , بیشتر اب مورد نیاز خود را از طریق گیاهان به دست می اورند . بنا بر یافته های پژوهشگران , اهوهایی که در شرایط سخت و کویری , مانند خشک سالی , قرار گرفته اند ذخیره ی چربی بیشتری در مغز خود دارند به احتمال زیاد , اهو ها این میزان چربی را به این دلیل ذخیره می کنند که مغزشان در هنگام کم ابی و کم غذایی , دچار کاهش فعالیت های سوخت وسازی ( متابولیک ) نشود .
نویسنده: نگاه1